HOME · Twitter · Flickr · LinkedIn · publications · @ Ars Technica · Running IPv6 (Apress, 2005) · BGP (O'Reilly, 2002) · BGPexpert.com · presentations · iljitsch@muada.com

De PCC-dag van het HOVM en de meettram

Posted 2014-08-24

Vandaag hield het Haags Openbaar Vervoer Museum weer z'n tweejaarlijkse PCC-dag.

Voor de niet-kenners: de PCC ofwel Presidents' Conference Committee-Car is een type tram die bedacht is naar aanleiding van een door de Amerikaanse president belegde conferentie in 1929. Vandaar de naam. De PCC was voor z'n tijd een revolutionair type tram en heeft (met variaties) in vele Amerikaanse en Europese steden dienst gedaan. In Den Haag reden ze van 1949 tot 1993—en in de zomer nog elke zondagmiddag als museumtrams van het HOVM.

Heel bijzonder vandaag was dat de meettram van HTM infra ook drie ritten met publiek maakte. De meettram is een omgebouwde PCC die de HTM gebruikt om de toestand van de tramsporen te meten. Die ritten gingen van het HOVM aan de Frans Halsstraat (Parallelweg) naar station Mariahoeve. Dat betekent dat de meettram door de tramtunnel moest, waar normaal nooit PCC's komen. Helaas was ik net wat laat om een goede foto te maken:

vorige deze foto volgende

Op de route terug op het tramplatform van station Den Haag CS:

vorige deze foto volgende

De PCC-dag was natuurlijk ook een mooi moment om een PCC vast te leggen op de net heropende lijn 11, onder de rook van de electiciteitcentrale die destijds de introductie van de elektrische tram mogelijk maakte, terwijl ook de zon voor het eerst in weken meewerkte:

vorige deze foto volgende

Het HOVM had vervolgens nog eens een aanhanger achter deze twee gekoppelde PCC's toegevoegd, oftewel een Gekoppelde Tram Lang:

vorige deze foto volgende

Helaas heb ik geen goede foto's van de driedubbele PCC onderweg kunnen maken, want ik moest snel terug naar het HOVM om met de laatste meettram-rit mee te kunnen. Achter de bestuurder staat een tafel met drie computerschermen opgesteld, die de metingen met lasers onder de tram laten zien. Hier in de tramtunnel:

vorige deze foto volgende

Ik dacht dat de meettram dus wel met beveiligingssystemen die in de tramtunnel (en het "buitengebied" richting Zoetermeer) gebruikt worden uitgerust zou zijn, maar dat bleek niet het geval te zijn, er wordt vantevoren contact met de verkeersleiding gemaakt om te horen of het mogelijk is door de tunnel te gaan. Hier staat de meettram op de oude keerlus voor station Mariahoeve:

vorige deze foto volgende

(Mijn camera deed hier uitzonderlijk goed werk, je kan alle grassprieten zien op de 24 megapixel-versie van de foto.)

Hier zijn de lasers te zien. De meettram van de HTM is uniek in Nederland, en maakt het mogelijk voor HTM om wanneer nodig op korte termijn te zien hoe de rails erbij liggen. Door met een tram te meten wordt het spoor ook daadwerkelijk belast en worden verborgen gebreken opgespoord.

vorige deze foto volgende

Als laatste een zijaanzicht:

vorige deze foto volgende

Search for:
RSS feed (no photos) - RSS feed (photos only)
Home, archives: 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014