HOME · Twitter · Flickr · LinkedIn · publications · @ Ars Technica · Running IPv6 (Apress, 2005) · BGP (O'Reilly, 2002) · BGPexpert.com · presentations · iljitsch@muada.com

Audiokwaliteit: DAB vs FM vs kabel vs MP3

Posted 2015-10-25

Een paar maanden geleden heb ik een DAB- (digital audio broadcasting) radio gekocht. Ik heb toen geschreven over hoe die beviel, maar één aspect had ik nog niet echt onder de loep genomen: de audiokwaliteit.

Digitaal is niet automatisch hetzelfde als "van hoge kwaliteit". Op DAB wordt een hoge compressie toegepast: veel kanalen zijn maar 64 kbps, sommigen zelfs maar 40 of 48, anderen 80. Vergelijk dit met de verguisde MP3s die toch minstens 128 kbps waren. Wel is de compressietechniek aanzienlijk beter: sinds enkele jaren gebruikt DAB HE-AAC: de MPEG4 High-Efficiency Advanced Audio Codec.

Bij het luisteren naar DAB-uitzendingen klonk de muziek soms prima, maar ook af en toe best dof of op een moeilijk te beschrijven manier incompleet. Voor een wat objectiever oordeel heb ik een clip van de intro van het dagelijkse radioprogramma Met het Oog op Morgen via verschillende distributiemethoden opgenomen (AAC / .m4a audio, 256 kbps):

DAB, 20 oktober
FM-tuner via de kabel, 20 oktober
Digitale TV-tuner via de kabel, 19 oktober

Bovenstaande drie klinken allemaal uitstekend. Als de DAB-versie slechter is dan moet je echt heel goed luisteren om het te horen. Maar let wel dat de FM- en DVB TV tuners via de kabel gaan en niet via een antenne, die het met een veel slechter signaal moet doen. Dit is wat ik thuis op een walkman binnenkrijg op NPO Radio 1 via de FM (in Den Haag 50 km van de zender Lopik):

FM via antenne, 19 oktober

Maar eerlijk gezegd luister ik altijd naar de podcast van MHOOM, die een uur ofzo na afloop van de uitzending te downloaden is als 128 kbps MP3:

Podcast, 19 oktober
Podcast, 20 oktober

De podcast klinkt toch wel merkbaar schriller dan de digitale uitzendingen of FM via de kabel.

Ofwel: DAB slaagt met vlag en wimpel voor deze test.

Alleen wat blijkt nu ik nog even naar de info van de DAB-muxen kijk: de NPO heeft de bitrate van z'n zenders flink verhoogd (NPO mux):

Ter vergelijking, landelijke commerciële zenders (DAB+ mux):

De regionale zenders (DAB+ West mux) staan allemaal op 64 kbps:

Overige (MTVNL mux):

Search for:
RSS feed (no photos) - RSS feed (photos only)
Home, archives: 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015