HOME · Twitter · Flickr · LinkedIn · publications · @ Ars Technica · Running IPv6 (Apress, 2005) · BGP (O'Reilly, 2002) · BGPexpert.com · presentations · iljitsch@muada.com

Dag van de architectuur-skate

Posted 2017-05-14

20 mei is het in Den Haag de Dag van de Architectuur. (In afwijking van de rest van het land, waar dit het weekeinde van 17 juni is.) Dit kunnen wij natuurlijk niet zomaar voorbij laten rollen, vandaar dat we met de Haagse Royal Skate Night op vrijdag 19 mei een mooie route van zo'n 24 kilometer langs een aantal archtectonisch interessante plekken gaan rollen op inline skates.

Dit is de route op afstandmeten.nl.

Zoals altijd beginnen we om 19.30 uur vanaf het Vredespaleis, zelf natuurlijk een heel bijzonder gebouw uit 1913.

Via de Carnegielaan en de Groothertoginnelaan gaan we dan naar de Segbroeklaan. Zo komen we van de villawijk Zorgvliet uit de jaren 1910 terecht in Duinoord uit de jaren 1890. De Bomen- en Bloemenbuurt is weer wat nieuwer, met moderne platte daken. In de Tweede Wereldoorlog is hier flink afgebroken voor de Atlantikwall, waar later de Segbroeklaan aangelegd is met (uiteraard) na-oorlogse bouw.

Vervolgens doorkruisen we de Bosjes van Pex en maken gebruik van het mooie asfalt in de wijk Bohemen, met architectuur uit de jaren '20. We pikken nog een stukje Laan van Meerdervoort mee en slaan dan af de Aaltje Noordewierstraat op, waar zich de Pastoor van Ars kerk bevindt, waar je zaterdag rondgeleid kan worden.

Daarna pakken we het fietspad richting Nieuw Waldeck, dat in de jaren '70 en '80 gebouwd is. Vervolgens rijden we over het fietspad langs de Mient weer richting het centrum en worden de wijken weer ouder. Via de Kamperfoeliestraat komen we op de Loosduinsekade, waar we de zevensprong passeren met de voormalige bioscoop Capitol uit 1934 waar zich nu Maasbach Wereldzending bevindt. Iets verderop aan de overkant, de Loosduiseweg, zijn oude industrie zoals de melkfabriek van Van Grieken vervangen door nieuwbouw, met name hoge appartementencomplexen.

We maken ook nog even een uitstapje langs het wijkpark de Verademing, waar vroeger een gasfabriek en een vuilverbranding stonden. Aan de overkant van het water zijn nog altijd het grote telefooncentralegebouw en de electriciteitsfabriek te zien. Hier is op zaterdag Rondje Haagse energie – Jane’s Walk en Energiekwartier – Open Bouwplaats.

Vervolgens gaan we via de Lijnbaan en de Prinsegracht naar de Grote Marktstraat, met verschillende interessante gebouwen zoals De Volharding (Randstad) uit 1928 en De Bijenkorf uit 1926.

Daarna komen we langs een aantal van de nieuwe wolkenkrabbers waar ministeries in zitten en gaan we via het centraal station richting Bezuidenhout. Zie de website van de Haagse Dag van de Architectuur voor rondleidingen en meer.

We rijden door de Prinses Beatrixlaan met z'n nieuwe kantoorgebouwen en gaan dan via de Laan van NOI richting het Haagse Bos waar we even stoppen om de Nirwana-flat uit 1929 te bewonderen. Dan is het langs het nieuwe gebouw van de provincie Zuid-Holland en de Mauritskade terug naar het Vredespaleis.

Onderweg zien we nog de achterkant van de kantoorvilla's in het Willemspark en de vele monumenten in de Zeestraat.

Hou skatekalender.com in de gaten om te zien of het doorgaat; als het regent of de straten zijn nat dan wordt de tocht afgelast.

Search for:
RSS feed (no photos) - RSS feed (photos only)
Home, archives: 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016